Duits Duogram 40


Op 24 mei 2019 publiceerde Hans van den Brink zijn 40ste en laatste (Engelstalig) Duogram. Ik schreef hem bij die gelegenheid dat ik mij niet kon voorstellen, dat ik ook maar in de buurt van de 40 opgaven zou komen met mijn, van zijn Engelstalige versie afgeleide, Duitse Duogram. Op dat moment stond de teller bij mij op 18 opgaven. Toch gelukt dus, en bij leven en welzijn zit het er wel in dat ik met drie geplande opgave voor dit seizoen en nog een flink aantal opgaven in de grondverf zelfs het aantal van 50 Duitse Duogrammen haal. Overigens is Duits Duogram 40 (samen met 10 maal een Muziek Rondogram) mijn 50ste bijdrage aan JCS. Ik vind het fantastisch dat ik mijn creativiteit met jullie mag delen. Cryptische puzzels ontwerpen is per slot van rekening ook nog leuker dan puzzels oplossen!

Sinds Duits Duogram 25 bevat elke lustrumopgave van het Duits Duogram, en dus ook deze opgave, een aantal omschrijvingen die met een sterretje* beginnen. Als oplossing wordt hierbij gevraagd naar Duitse woorden of woordcombinaties die in het Nederlands ingeburgerd zijn, en die in een aantal gevallen zelfs in Nederlandse woordenboeken voorkomen. De betekenis van deze woorden/combinaties is in beide talen (zo goed als) GELIJK. Alle andere woorden, dus die met een omschrijving zonder *, voldoen aan het normale Duogram criterium, en hebben dus een VERSCHILLENDE betekenis in beide talen. Klinkt ingewikkelder dan het is, zo is bij eerdere Duits Duogrammen met deze opzet gebleken.

Ik heb twee Duitstalige sites gebruikt om de puzzel samen te stellen. Die bieden dus mogelijk ook hulp bij het zoeken naar de juiste oplossingen, zeker wanneer het om iets minder gangbare woorden gaat. Op www.duden.de en https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Listen_von_Abk├╝rzungen, zijn (dacht ik) alle woorden en afkortingen terug te vinden. Ook bestaat er nog de Duitse versie van Worder, https://de.worder.cat/wortsucher, een woordzoeker, waarbij je met bekende kruisletters alle mogelijke Duitse woorden kunt vinden.

Inzendingen die mij tot en met maandag 13 november 2023 via duitsduogram@jasperscryptogrammensite.nl bereiken, dingen mee naar de gebruikelijke prijzenpot. In principe stuur ik altijd binnen twee dagen een ontvangstbevestiging.

Succes en veel plezier met Duits Duogram 40.

Harrie van der Avoort