Jaspers King William's Test 2024 - VWO



Om een bericht te plaatsen dient u in te loggen: Ga naar login pagina .

VISSEN 12
Monique Waalwijk
29-1-2025 11:07:45
  1. Er ging geen belletje rinkelen

https://www.looopings.nl/weblog/15268/Efteling-zet-belletje-zachter-om-buurtbewoners-een-plezier-te-doen.html

  1. Was als zeventiende de eerste die dankzij oorlogsvliegtuig en slagersmateriaal volledig herstelde. (20)

De grot van Sneeuwwitje

“Sneeuwwitje is het 17de sprookje in Sprookjesbos. Van haar boze stiefmoeder kreeg de jager (zie puzzelwoord: ‘oorlogsvliegtuig)’ de opdracht Sneeuwwitje in het bos te doden met een mes (‘slagersmateriaal’). De jager kon dit niet over zijn hart verkrijgen en liet Sneeuwwitje gaan. Later vergiftigde de stiefmoeder Sneeuwwitje alsnog met een appel, maar zij herstelde uiteindelijk volledig. Een primeur, dankzij de jager en zijn mes.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Sneeuwwitje

  1. Uitverkocht fruit leverde hen goud op. (13)

Versteende kip

“Veel mensen zullen denken dat de stenen kip op het Anton Pieckplein het sprookje van "De kip met de gouden eieren" uitbeeldt. Maar de Efteling heeft een eigen versie van het sprookje in 1978 uitgebracht als luistersprookje: Heintje Gein gaat na een droom over een slecht behandelde kip naar de markt om fruit te kopen, maar alles is uitverkocht omdat het zo druk is. Heintje gaat er in de drukte iedereen wijsmaken dat er een kip in het dorp is die gouden eieren legt als je er lief voor bent. Het verhaal gaat als een lopend vuurtje en binnen de kortste keren is iedereen lief voor z'n kippen. Op een dag vindt Heintje dat de grap lang genoeg heeft geduurd en hij roept het dorp bijeen. Maar omdat Mientje het zo aardig van hem vond, geeft ze hem een kip cadeau. Wonder boven wonder legt die kip meteen een gouden ei.”
https://www.eftepedia.nl/lemma/De_Stenen_Kip

  1. Snoof de Berlijnse undergroundcultuur op. (11)

Volk van Laaf

“Vele jaren geleden leefden de Laven op de Noordpool. Toen het ijs kwam en er onophoudelijke sneeuwstormen joegen, ging het volk op de vlucht, geleid door de vader der Laven, de Grote Laaf, en zijn vrouw, Oermoeder Lot. Ze konden geen andere kant op dan door de grond en zo begonnen de Laven te graven. Tijdens de tocht legde de Grote Laaf het Grote Lood; liefdevol maakten de Laven een beeld van hem en dat namen ze mee op hun verdere reis door de aarde. Na een avontuurlijke reis die eeuwen duurde, kwamen ze uiteindelijk via Berlijn in de Efteling terecht, omdat ze daar hun kreet "Alaaf!" hoorden.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Volk_van_Laaf

  1. Dankt naam aan ‘gewiekste’ verhuizing. (12)

Kindervreugd

Kindervreugd is de nostalgische speeltuin, geopend op 1 april 2007 en ontworpen met gebruik van veel ontwerpen van Anton Pieck die daarmee terugkeerden in het park. Al vanaf de opening van het R.K. Sport- en Wandelpark in 1935 was aan de noordgrens van het terrein de Speeltuin gevestigd, in de beginjaren de grote trekker van het park. Ook met de overgang naar de Efteling in 1952 hield de Speeltuin decennia stand als een belangrijke pijler in het aanbod, met sinds 1960 de naastgelegen Kleuterhof voor kinderen tot acht jaar. Pas in 1990 moesten de meeste speeltoestellen het veld ruimen. Het 55-jarig jubileum van de Efteling werd aangegrepen om de klassieke speeltuin, zij het op wat kleinere schaal, terug te laten keren in oude glorie. Opslagruimtes en schuurtjes werden doorzocht op oude speeltoestellen, waar men onder andere de in 2003 uit het park verwijderde oude apenmolen en één van de paardenduwmolens terugvond. Deze werden grondig gerestaureerd en op het terrein geplaatst. De figuren op de huidige toegangspoort werden overgenomen van de vroegere speeltuin Kleuterhof en dragen perkamenten met de daarvoor oorspronkelijk door Pieck gesuggereerde naam ‘Kindervreugd’.

https://www.eftepedia.nl/lemma/Kindervreugd

  1. =(1,4 x 4,5)/<5. (15)

Kleine Boodschap

“Kleine Boodschap (ook wel Kabouter Kleine Boodschap) is het vijftiende sprookje op de route in het Sprookjesbos. Het is een baardloze kabouter die, zittend op een sokkel, al sinds de opening van het Sprookjesbos op 31 mei 1952 een constante wijzende beweging met zijn duim maakt richting het toiletgebouw (ook ‘Kleine Boodschap’ geheten). Een ‘kleine boodschap’ is een veelgebruikt eufemisme voor urineren. In 1987 wordt een officieel logo voor de Efteling geïntroduceerd. Het bestaat uit het woord 'Efteling', in zwart gedrukt in een klassieker lettertype met schreef, licht schuin onder een hoek van 5 graden. Door de laatste vier letters heen valt een streepje dat eindigt in een twinkel-symbool, wat het geheel een magischer karakter geeft. Op dit logo wordt Kleine Boodschap ingezet als mascotte, zittend op de kapitaal 'E'.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Kleine_Boodschap

  1. Bij 52 overvallen door kapers. (11)

De Kanovijver

“Wanneer in 2005 aan de bouw van De Vliegende Hollander wordt begonnen, verdwijnt na 52 jaar De Kanovijver uit de Efteling. De kano's zijn verkocht, de steigers, de klok en het kadehuisje zijn enkele maanden na de opening van De Vliegende Hollander in 2007 gesloopt.”
https://www.eftepedia.nl/lemma/Kanovijver

  1. Na schipbreuk zat voor hem groot zakelijk succes in het vat. (17)

Huis Duynder Visser

“Achter schipschommel Halve Maen bevindt zich een kademuur met daarachter een oud-Hollandsche gevelrij, ontworpen door Ton van der Ven. Het huisje met een klokgevel heet De Huys Duynder Visser, zoals te zien is op een kort uitstekende luifel. Die naam is niet uniek, maar vinden we terug op een gevelsteen van het pand Leidsestraat 27 in Amsterdam. Wellicht dat Ton van de Ven hier inspiratie heeft opgedaan. Op de luifel vindt men een ander bord dat scheepsverhuur adverteert: Kees Jolleman. Hier verhuurt men schuitjes. Een jol is een bootje, en een jolleman is een ouderwetse term voor een schipper die diensten verleende en goede zaken deed met een dergelijk scheepje. Dit is eveneens gebaseerd op een origineel Amsterdams uithangbordje uit de 17e eeuw.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Halve_Maen

  1. Traject waarop nimmer een fee werd aangetroffen. (12)

’t Kinderspoor

“‘t Kinderspoor, ook wel de Traptreintjes, is een attractie aan het Kinderspoorplein in Reizenrijk waarin kinderen tot 12 jaar, twee aan twee gezeten in een klein metalen voertuig in de vorm van een locomotief met twee paar pedalen, op eigen kracht moeten voortbewegen over een parcours door een landschappelijk decor met daarin oorspronkelijk een kasteelruïne, een tunnel, een brug, een put, een ooievaar op zijn nest, een windmolen en enkele boerderijen en akkers, ontworpen door Anton Pieck. Ook bijzonder was de overweg waar een figuur met hoge hoed de spoorbomen automatisch sloot bij het naderen van treintjes door middel van het draaien aan een zwengel. Het landschap van het huidige traject is geïnspireerd op de Zaanse Schans, met wit-groen geverfde boerderijen. Nimmer werd op ’t Kinderspoor echter een fee aangetroffen.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Kinderspoor

  1. Hoorde uiteindelijk de klokken weer luiden na verbanning en roversbestaan. (18)

Hugo & z’n Bokkenrijders

“Villa Volta is een ‘madhouse’ in het thema van de Bokkenrijders-legende, gelegen in het Marerijk. De attractie is gethematiseerd als het statige landhuis van Hugo van den Loonsche Duynen, een vervloekte leider van roversbende de Bokkenrijders. De woonkamer bestaat uit een grote, als chique huiskamer gedecoreerde ruimte met banken, geornamenteerde kasten, een klok en veel schilderijen aan de muur. De ruimte wiegt eerst rustig, maar opeens lijken banken en muren van elkaar los te komen. Naarmate de rit vordert wordt de beweging steeds heftiger, tot het bereiken van een climax met strijkers, klokgelui en episch koorgezang. Wanneer de kamer over de kop gaat zijn in de vloer twee geestverschijningen van Hugo te zien. Meteen na het bereiken van een tweede climax draaien de banken weer in de beginpositie, openen de deuren aan de overzijde en kan men via een kleine hal de villa verlaten.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Villa_Volta

  1. Weduwe die in rook opging. (12)

Oermoeder Lot

“Oermoeder Lot en Oervader Laaf zijn de ouders van alle Laven. Nadat ze volgens het verhaal moesten vluchten van de Noordpool, verzamelde Lots man alle Laven om ondergronds te gaan. Hij wist niet dat Lot al ondergronds was, en terwijl hij haar nog zocht vroor hij dood. Sindsdien is ze dus weduwe. Je vindt haar in Lot’s Kraamhuys. We vinden Lot ook terug in het Sprookjesstation. Daar staat ze samen met een volwassen Laaf, twee jonge Lummels en twee Larfjes in een kinderwagen te wachten op de aankomende stoomtrein.”

https://www.eftepedia.nl/lemma/Oermoeder_Lot



Er zijn 9 bezoekers in dit gastenboek.